Vaccinul: cu un pas inainte bolii (Partea a II-a)

 

Asa cum am promis in articolul precedent, am revenit cu un material dedicat bolilor contagioase la feline, boli pentru care vaccinarea la timp este singura modalitate de preventie. Fara prea multe adaugiri, iata principalele afectiuni grave pe care le putem preintampina prin vaccinare:

 

Panleucopenie: Este una dinte cele mai de temut boli. Virusul, fiind extrem de puternic, se transmite intr-un timp scurt, este rezistent in timp si cauzează cel mai ridicat număr al deceselor în rândul puilor de pisică. Din cazua ratei crescute de mortalitate mai este recunoscută și sub denumirea de Jigodie felină, omoloaga bolii canine (vezi articolul precedent), deși din punct de vedere simptomatic nu are nicio legătură cu aceasta. Boala atacă celulele albe din sânge și reduce numărul lor cosiderabil în prioada de incubație (2 – 10 zile).

 

Simptomele bolii: asemanatoare cu simptomele parvovirozei canine, panleucopenia se manifesta prin pierderea apetitului, apatie severă, precum și febră foarte ridicată, până la 40,5 grade Celsius (temperatură care poate provoca convulsii). De cele mai multe ori, aceste simptome au o rapiditate excesivă în evoluție ajungând la un stadiu de dureri abdominale acute, imposibilitatea consumului alimentelor sau apei fără a voma, scaune slabe sau chiar cu sânge. În cazurile severe, decesul survine la doar căteva zile după infestare. Rata de mortalitate a bolii este de 90%.

 

Pentru a trata aceasta boala, trebuie sa va inarmati cu timp si rabdare. Este recomandata internarea. Doar prin intervenţia medicului încă din primele ore de la debutul simptomelor sau prin vaccinarea se poate iesi din mrejele acestui virus.

 

Atenţie! Vaccinul este doar o forma de preventie, administrarea acestuia asupra unui animal deja bolnav nu va avea niciun efect.

 

Virusul Leucemiei Feline sau Leucemia Felină (FeLV): o boală care afectează cu rapiditate sistemul imunitar al pisicii ducând la anemie, probleme de digestie și afecțiuni ale sângelui. Cu un sistem imunitar puternic afectat de infiltrarea virusului, animalul suferind este predispus la boli și infecții numeroase. Stadiul final al bolii este marcat de apariția limfomului (cancer al sistemului limfatic), survenind decesul.

 

Prin intermediul salivei, a materiilor fecale, a secretiilor nazale, a laptelui, prin contactele prietenoase dintre pisici se poate produce transmiterea VLFe. Puii de pisica sunt predispusi la contractarea unei infecţii cu VLFe.

 

Simptomele bolii: pierderea apetitului și automat a greutății, starea precară a blăniței, febră cronică, convulsii, schimbări comportamentale și neurologice, inflamarea gingiilor și a gurii, cavitate bucală palidă, infecții de piele, ale aparatului respirator și ale vezicii urinare, anemie, imunosupresie, limfoame. De asemenea, monitorizarea medicală periodică este importantă pentru a regla dozajele medicamentoase necesare.

 

Rabia Felină: nu foarte diferită de boala descrisă în articolul anterior dedicat patrupezilor canini, rabia felină este o boală fără tratament medicamentos al cărei final este de cele mai multe ori sistat cu decesul animalului. Rabia felină are o perioadă de incubație mai vastă, virusul putând fi inactiv în corpul pisicii infectate până la 1 an. În cazurile cele mai frecvente, perioada de incubație este de 10 – 15 zile. Din păcate, virusul se poate transmite foarte ușor de la individ la individ, iar simptomele pe care le manifestă acestia au un ritm gradual de creștere in intensitate.

 

Simptomele bolii: pisica infectată va manifesta stări de confuzie, agresivitatea, oboseala excesiva, anxietate. Acestea se vor agrava pe măsură ce virusul ajunge să afecteze măduva spinării și creierul, specimenul bolnav ajungând să prezinte semne de gastroenterită (vărsături, diaree), stări de slăbiciune, dezorientare, imposibilitatea de a închide maxilarul, dificultati la inghitire si salivare abundenta, dilatarea inegală a pupilelor si pierderea apetitului. In faza terminala a bolii apar si cele mai dureroase simptome pentru pisica: convulsii, paralizii ale membrelor si ale corpului, atacuri agresive determinate de factori din mediul inconjurator (lumina, zgomot, etc.), finalul fiind cauzat de asfixiere in urma paraliziei sistemului respirator.

 

Fiind o boala cu o rată de mortalitate ridicata (95% dintre cazuri), lispita de un tratament medicamentos, vaccinarea este singura modalitate de prevenție. Inca de la o varsta frageda a pisicii se administreaza o serie de vaccinuri succesive pentru a diminua riscul de infecție cu virusul rabiei feline.

 

Vaccinarea este cheia pentru a menține animalutul fericit, sanatos si plin de energie. Dragi stapani,  toate aceste afectiuni pun in pericol viata prietenului nostru patruped, de aceea, o antentie sporită si o documentare corectă pot salva micuțul de la suferinta. Fiti intotdeauna cu un pas inaintea virusurilor si protejati-va micutii de amenintarile biologice din mediul inconjurator!