Totul despre deparazitarea cainilor

 

Deparazitarea este una dintre primele reguli de ingrijre medicala pe care o deprinzi cand vine vorba despre companionul tau. Pe scurt, termenul descrie o serie de proceduri destinate eliminarii infestarii animalelor, un sistem de detectare timpuriu a unui focar bacterian sau apariția unor boli. Micutii nostri patrupezi sunt expusi zilnic la o sumedenie de paraziti, tocmai de aceea deparazitarea, fie ea interna sau externa, nu trebuie omisa niciodata.

 

Deparazitarea interna. Cei mai des intalniti paraziti interni la caini sunt: viermii rotunzi (pop. limbricii), viermii plati (teniile), protozoare precum Giardia sau coccidii precum Isospora. Multi dintre paraziti pot fi transmisibili oamenilor (zoonoze), de exemplu: Toxocara, Dipilidium, Giardia etc. Parazitismul intestinal de multe ori poate fi asimptomatic, insa in unele cazuri poate determina malnutritie, voma, diaree, scadere in greutate si chiar anemie. In infestatii majore parazitii pot fi observati in voma sau in fecale.

 

De la ce varsta incepem? Varsta de la care se poate incepe deparazitarea interna este de 2 saptamani deoarece unii paraziti pot fi transmisi de catre mama pe cale transplacentara sau prin lapte. Riscul de reinfestare a cateilor este foarte mare in primele 6 luni astfel ca repetarea examenului coproparazitologic, respectiv al tratamentul antiparazitar, sunt necesare la un interval de 2-4 saptamani.

 

Cum procedam? Este indicat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de catre medicul veterinar sau personalul calificat din cabinetul veterinar. In urma unui consult si a unui examen coproparazitologic din care reies necesitatatile pacientului (rezultatul examenului coproparazitologic, varsta, istoricul deparazitarilor mamei, mediul in care traieste, istoricul deparazitarilor anterioare si produsele folosite), va fi ales produsul antiparazitar potrivit. Produsele antiparazitare existente pe piata nu inlatura decat parazitii adulti si anumite stadii larvare (ouale acestora avand un invelis foarte rezistent), iar la rapel substanta antiparazitara va elimina si adultii aparuti in urma evolutiei din stadiul de larvar.  Rapelul se poate administra din 14 in 14 zile pana la varsta de 12 saptamani. Daca examenul coproparazitologic este negativ deparazitarile se pot administra la 3 luni.

 

! Un parazit caruia ar trebui sa ii dam o importanta mai mare si a carui patogenitate incepe sa fie din ce in ce mai mare este Dirofilaria immitis. Acest parazit traieste in sistemul circulator periferic, dar si in interiorul cordului si al arterei pulmonare. Boala produsa de acest parazit se numeste Dirofilarioza si este o afectiune cu potential fatal pentru animal.

 

In ceea ce priveste parazitismul cu Dirofilaria immitis sau viermele inimii protocolul antiparazitar este diferit, in acest caz, preventia este mai importanta decat tratamentul. Terapia antiparazitara preventiva pentru acest parazit se poate incepe de la varsta de 5 saptamani (cu comprimate) sau 7 saptamani (cu solutii spot-on) cu repetare lunara. Se va administra cu o luna inaintea aparitiei tantarilor (tantarul  transmite acest parazit) si se va opri administrarea la o luna de la disparitia acestora. Acest ciclu se reia anual. Pentru a identifica prezenta parazitilor adulti se vor efectua teste de laborator (teste rapide, directe, RX, ecografie sau PCR), in cazul unui rezulat negativ  se va continua cu  protocolul antiparazitar lunar.

 

Deparazitarea externa. O atentie deosebita trebuie acordata si deparazitarii externe deoarece unii paraziti externi pot transmite boli precum: Dirofilaria, babesia sau erlichia dirofilaria.

 

De la ce varsta incepem? Deparazitarile externe pot incepe cu varsta de 7 saptamani si se vor repeta la 3-12 saptamani sau chiar 8 luni, in functie de produsul folosit, astfel:

 

– solutiile spot-on: contin un lichid  care se aplica direct pe pielea animalului in zona cefei, acesta oferind o perioada de protectie de aproximativ 3-12 saptamani, unele produse  avand  in plus  si efectul repelent (respingerea parazitului).

 

– comprimatele masticabile: usor de administrat, acestea au o eficacitate de pana la 12 saptamani.

 

– zgarzile: contin o substanta activa ce se elibereaza treptat pe parcursul a 2-8 luni, unele produse contin substante cu efect repelent.

 

– spray-urile sau pulberile: solutii rapide pentru deparazitare, insa eficacitatea acestora este de doar cateva zile.

 

– sampoanele antiparazitare: eficiente doar pe moment, acestea nu au efect de protectie ulterioara samponarii.

 

Cum procedam? Este indicat ca alegerea produsului sa fie facuta de catre medicul veterinar. Acesta va lua o decizie in functie de varsta, starea de sanatate si zona in care traieste patrupedul.

 

Autor: Dr. Luminita Griveteanu