Sfaturi pentru viitori parinti de patrupezi

Iti bate inima mai tare de fiecare data cand vezi un puiut care-si cauta parinti pe Internet. Te recunosti? Un animal de companie te poate face cel mai fericit om de pe fata pamantului. Cu grija, insa, drumul e lung si sinuos. Ai nevoie de multa implicare si de la fel de multa rabdare – sunt cheile care pot cladi relatia dintre tine si viitorul tau animalut de companie. Iata un scurt checklist pregatitor pentru cei care-si doresc sa aduca un prieten cu patru picioare in familie:


 

1. Esti dispus/a sa te implici?

 

La inceput s-ar putea sa ti se para ca viata si programul tau sunt date peste cap, insa, cu un minim de implicare, te vei obisnui, ba chiar s-ar putea sa-ti placa si sa devii mai organizat. Evident, ne referim la necesitatea unui dresaj, la cele trei plimbari zilnice, la diferitele exercitii de care pisicile si caini au nevoie sau la vizitele medicale periodice necesare.

 

 

2. Se va potrivi cu stilul tau de viata?

 

Alegerea unui animal de companie bazata pe cat de populara sau draguta este rasa, este una dintre cele mai gresite premise de la care se pleaca. Adesea, din pacate, cand stapanii realizeaza ca nu se potrivesc, animalele ajung in adaposturi sau sunt obligate sa se adapteze la o noua familie. Cel mai bine, inainte de a lua decizia finala, informeaza-te despre mai multe rase si incearca sa-ti imaginezi cum va fi viata ta langa un patruped cu un anumit temperament. Foarte important, pune cat mai multe intrebari. Internetului, specialistilor in dresaj, medicilor veterinari etc. De asemenea, ia in considerare si spatiul in care va sta animalul, de exemplu, apartamentele si spatiile inchise sunt potrivite pentru pisici sau patrupezii de statura mica sau medie, cateodata si pentru cei de statura mare, depinde de rasa. Sunt rase care, insa, au nevoie de libertate constanta, cei carora li se potriveste foarte bine o curte unde sa zburde linistiti.

 
 

Un exemplu foarte bun este rasa Chihuahua. Desigur, sunt adorabili, iar intretinerea lor nu este o truda. Insa, de obicei, caini din aceasta rasa nu sunt foarte toleranti cu copiii – sunt notorii prin atacuri minore asupra copiilor, atacuri pe care le lanseaza fara a fi provocati. Acelasi caz si la pisici. De exemplu, unele necesita multa atentie si interactiune, in timp ce altele sunt in mare parte independente. Informeaza-te si alege cu intelepciune.

 

3. Esti pregatit/a pentru vizitele medicale periodice?

 

Trebuie sa fii constient/a ca vizitele regulate la medicul veterinar sunt obligatorii. Este drept ca in pruncie vor fi mai dese, insa se raresc cu cat inainteaza in varsta.

Recomandarea noastra este ca parintele de patruped sa ajunga cu acesta macar o data la sase luni la un control de rutina, astfel se vor putea descoperi din timp eventualele probleme de sanatate.

 

4. Gata de dresaj?
 

E drept, dresajul depinde de la individ la individ. Exista patrupezi care invata foarte usor sa-si respecte stapanul, iar timpul de dresaj este relativ scurt, vorbim despre un dresaj basic. Bineinteles, sunt si animale mai complicate cu care se lucreaza foarte greu si pentru care este recomandat sa se apeleze la servicii profesioniste de dresaj. De mentionat este si faptul ca stapanul trebuie sa lucreze la relatia dintre el si patruped, adica sa aplice tot ceea ce invata de la dresor, nu este greu, iar rezultatele vor aparea garantat.

 

5. Poti respecta regulile alimentare necesare patrupedului?
 

In principiu, singurul lucru pe care il ai de facut este sa urmezi sfaturile medicului veterinar si sa incerci sa nu te abati de la ele. Esti sigur ca acei ochisori simpatici si gigantici care vor sta langa tine in timp ce iei masa nu te vor imbuna? Trebuie sa te mentii pe poziti, nu de alta, insa este in avantajul micutului patruped. Sunt multe de spus in aceasta directie, de exemplu urmatoarele alimente nu au ce cauta in nutritia cainilor si pisicilor: ciocolata, inghetata, dulciurile in general, produsele afumate, tocaturile, carnurile grase, oasele, fructele si legumele usor fermentabile.

 

 

Ultima intrebare: esti pregatit/a emotional? De fapt, intrebarea ar trebui sa sune cam asa: ai indejuns spatiu pentru multa, multa iubire neconditionata? J Trebuie sa stii ca orice efort pe care tu il vei depune pentru noul membru al familiei, se va intoarce inzecit prin multa afectiune si clipe de neuitat alaturi de acesta.