Schimbarile prin care pisica ta trece in timp ce imbatraneste

 

Te intrebi cam cat de batrana este pisica ta? Vechea zicala ”un an uman este echivalent cu 7 ani din viata unei pisici” este o modalitate simpla de a estima cam care este varsta reala a prietenei tale blanoase, dar nu este in totalitate corecta. Etapele vietii felinelor – pisoi, adolescent, adult, senior – ar putea fi o comparatie mai exacta intre oameni si pisici.

 

Dar toti cunoastem si zicala ”esti la fel de tanar precum te simti”. Pe langa varsta pisicii tale, mai sunt cativa factori care te pot ajuta sa determini daca pisica se apropie de etapa de seniorat in viata. De regula, o pisica in varsta are intre 8 si 10 ani (ani umani). La aceasta aniversare de aur a pisicii este si timpul sa iei legatura cu medicul veterinar pentru a stabili program de ingrijire preventiv pentru aceasta perioada din viata ei.

 

La fel ca oamenii, fiecare pisica este diferita, de aici si diferentele in procesul de imbatranire ale diferitelor rase de pisici. Cele mai comune semne ale schimbarii sunt ca ea nu mai e la fel de activa, iar auzul si vederea, din cand in cand, pot sa nu mai fie la fel de ascutite.

 

1. Incetinirea miscarilor:

 

Cand somnul devine cea mai placuta activitate si somnul dureaza mult mai mult decat dura inainte, cand agilitatea in miscari e inlocuita de mici stangacii, cand jocurile vechi cu laserul sau cu snuruletul nu mai sunt atat de interesante cum erau, sunt primele semne ca pisica ta nu se mai simte la fel de sprintena. Prefera linistea si relxarea in defavoarea actiunilor pe care le prefera inainte. Aceste semne pot fi urmate in timp de dificultati in catarare, lipsa dorintei de a mai alerga, probleme in urcatul si coboratul scarilor, evitarea pozitiilor inconfortabile etc.

 

2. Auzul redus:

 

Nu ca inainte ti-ar fi acordat foarte multa atentie cand strigai la ea… dar acum pare mult mai rau. La fel ca oamenii, si pisicile pot suferi de pierderi ale auzului. In unele cazuri, aceasta pierdere a auzului poate fi una partiala, in timp ce in unele, din pacate, poate fi una totala. Este foarte important consultul medical periodic. Medicul veterinar va examina urechile pisicii pentru a putea exclude paraziti, infectii, posibile tumori in canalul auditiv sau alte probleme medicale care ar putea interfera cu auzul normal al pisicii tale.

 

3. Ochi incetosati:

 

La fel ca la caini, ochii de pisica prezinta adesea o nuanta transparenta de albastrui in zona pupilei. Acesta este un efect normal al imbatranirii. Termenul medical pentru aceasta este scleroza lenticulara si nu afecteaza vederea animalului. Atentie insa, nu confundati scleroza lenticulara cu cataractele, care sunt albe și opace si pot afecta vederea animalului de companie. Daca ochii pisicii tale par albiciosi, vizita la medicul veterinar este neaparat necesara pentru a putea restabili partial vederea pisicii tale.

 

4. Atrofierea irisului:

 

Atrofierea irisului poate fi observata in special la cazurile de pisici care au ochii foarte deschisi la culoare. Irisul pisicii va arata ca si cum ar fi plin de sclipici. Cu exceptia cazurilor extreme, aceasta afectiune nu afecteaza vederea animalului de companie. De cele mai multe ori, este prezenta doar la unul dintre ochii pisicii, fapt ce o va face pe aceasta cu mult mai sensibila la lumina ca inainte. Daca observi ca irisiul pisicii tale se atrofiaza, programeaza un consult la veterinar. In unele cazuri, aceasta crestere a pigmentarii in iris poate indica un melanom malign al irisului, un tip de cancer care trebuie tratat cat de rapid se poate.

 

5. Pierderea masei musculare:

 

Numita si atrofie musculara, pierderea masei musculare este unul dintre cele mai vizibile efecte ale inaintarii in varsta. In cazul pisicilor, aceasta schimbare este mult mai vizibila la membrele anterioare. Daca pisica ta incepe sa aiba probleme cu statul in picioare sau mersul este important ca medicul veterinar sa verifice aceste schimbari si felul in care afecteaza calitatea vietii pisicii tale. In cazuri in care pisica sufera de diabet, pierderea masei musculare poate fi agravata si de o serie de probleme ale sistemului nervos.