SARS – COV 2: Spitalul Veterinar Marco Vet se ADAPTEAZA!

Pandemia globala are si va avea in continuare, pe o perioada nedeterminata de timp, un impact puternic asupra tot ceea ce inseamna mediu inconjutor, atat din punct de vedere social, cat si medical, economic etc. Vremurile noi si dificile cer raspunsuri si masuri rapide, iar adaptarea este cuvantul cheie in toata aceasta ecuatie cu mai multe necunoscute.

 

Spitalul Clinic Veterinar Marco Vet se adapteaza pentru a putea fi in continuare un refugiu medical si un loc in care sanatatea animalelor de companie este intotdeauna pusa pe primul loc. De vorba cu Dr. Cristina Verdes, medic veterinar specialist si director medical al spitalului nostru, povestim despre cum Marco Vet se confrunta si infrunta curajos timpurile actuale, pornind de la informatii cu caracter general despre expunerea animalelor de companie la acest virus, pana la masuri concrete de protectie aplicate in spitalul nostru si cateva sfaturi urile pentru stapanii de patrupezi.

 

Despre animalele de companie si SARS – COV 2:

 

Dr. Cristina Verdes: „Primul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa trasam o diferenta clara intre a contacta virusul, a dezvolta boala, a purta si elimina boala. Si o lamaie „poate contacta” particule virale ale virusului SARS – COV 2. Exista mai multe tipuri de Coronavirusuri – alfa, beta, delta si gamma. Tipurile alfa si beta infecteaza mamiferele, in timp ce delta si gamma afecteaza mai mult pasarile si pestii.

 

Coronavirusurile, intalnite la caini (manifestat prin tulburari gastro-intestinale) si pisici (tulburari gastro-intestinale, in unele cazuri mutatii ce determina peritonita infectioasa felina) pana in acest moment, fac parte din grupul alfacoronavirusurilor, iar SARS – COV 2 din cel al betacoronavirusurilor.

 

Pana in acest moment nu exista comunicate oficiale clare ale imbolnavirii animalelor de companie cu SARS – COV 2. Au fost gasite particule virale in tractul respirator al unor animale de companie care au locuit cu proprietari infectati, insa, revin la alegoria anterioara, si daca se testa o lamaie pe care acea persoana o detinea, s-ar fi gasit particule virale, insa asta nu inseamna ca lamaia respectiva ar fi dezvoltat boala.”

 

Despre masurile de preventie din cadrul Spitalului Marco Vet: ADAPTARE

 

Dr. Cristina Verdes: „Pentru siguranta animalelor de companie, a cadrelor medicale si a stapanilor, masurile de preventie s-au adoptat vizand doua planuri:

1. limitare contact;
2. masuri de igiena.

Pentru a limita contactul, se accepta consultatii cu programare telefonica prealabila, nu se accepta mai mult de un insotitor per caz, in cazul in care este deja prezent un proprietar in cadrul clinicii, urmatorul va intra doar dupa ce anteriorul a parasit incinta. Distanta minima este de 1.5 m intre persoane. Vizitele fizice ale pacientilor internati au fost sistate, folosindu-se „vizita” videotelefonica, in masura timpului disponibil.

 

Cu privire la masurile igienico-sanitare, s-au instalat filtre la intrarea si iesirea din spital, s-au pus la dispozitie substante dezinfectante cu efect antibacterian si virucid, s-au montat panouri infografice cu privire la modalitatea corecta de dezinfectare, toate acestea pe langa masurile de protectie anuntate deja de catre autoritatile oficiale.

 

Despre serviciile Spitalului Clinic Veterinar Marco Vet pe timp de pandemie:

 

Dr. Cristina Verdes: „O alta masura de protectie pe care spitalul a adoptat-o este reducerea programului de activitate. In prezent, preluarea cazurilor curente si a urgentelor se face de luni pana vineri, in intervalul orar 10:00-20:00, iar sambata si duminica, in intervalul orar 10:00-18:00. Programul non – stop functioneaza doar pentru internati si urgente, aici vorbim despre serviciul nostru de ambulanta veterinara, cu mentiunea de a se contacta telefonic spitalul anterior deplasarii ambulantei, altfel cazurile nu vor putea fi preluate.

 

Modul in care servicul de ambulanta veterina functioneaza este bazat de programari telefonice. Stapanul animalului de companie va contacta Spitalul Marco Vet la numarul de telefon 0732 122 488, iar in functie de disponibilitate si gravitatea simptomatologiei exprimate de catre patruped ambulanta veterinara va sosi la adresa comunicata de catre stapan pentru a prelua animalul de companie in conditii de sigunta, respectand normele de protectie in vigoare.

 

Grila de servicii veterinare Marco Vet nu a fost modificata. Oferim in cotinuare servicii medicale veterinare, ambulanta veterinara non-stop pentru urgente, Pet Hotel , Pet Spa si dresaj canin insa, in contextul pandemiei actuale, sfatuim stapanii animalelor de companie sa se deplaseze cu animalele companion doar daca este o urgenta medicala, pentru vaccin anual sau servicii medicale veterinare generale, sau sa apeleze cu incredere la serviciul nostru de ambulanta veterinara.”

 

Recomandarile medicilor Marco Vet si masuri de protectie pentru stapani dar si pentru animalele de companie:

 

Dr. Cristina Verdes: „Limitarea perioadei si micsorarea zonei de iesit afara cu animalutul. Dezinfectare riguroasa anterior intrarii in casa cu substante non-toxice pentru patruped – recomandam sampoanele cu clorhexidina, mentinerea spumei pe labute minim 10 minute si aplicarea de balsam pentru pernite ulterior!

 

Evitati contactul cu alte persoane, alte animale. Aveti mare grija la toaletare, atat din punct de vedere al preventiei transportarii particulelor virale, cat si a dezinfectantilor iritanti/toxici pentru animale de companie, folositi intens in ultima perioada de catre autoritati pentru dizinfectarea strazilor. Nu ignorati restul necesitatilor – deparazitari interne si externe sau vaccinari! In cazul in care considerati ca patrupedul dumneavoastra are o problema de sanatate, sunati si informati-va anterior deplasarii catre medicul veterinar.”