Raspandirea dirofilariozei

 

Dirofilarioza sau „boala viermilor la inima” este o afectiune comuna  cauzata de paraziti externi, mai exact localizarea viermilor adulti la nivelul cordului drept si arterei pulmonare. Aceasta este intalnita cu precadere la caini, insa poate afecta si pisica.

 

Vectorul  acestei boli este tantarul, care inoculeaza larvele parazitului in sangele animalului. Zonele endemice sunt cele din preajma apelor statoare, unde exista o populatie de tantari foarte mare.

 

Simptomele clinice pot varia de la tuse inconstanta, intoleranta la exercitii, respiratie dificila, la cianoza (invinetirea pielii), abdomen destins (ascita), culminand cu episoade de sincopa.

 

Diagnosticul de suspiciune se stabileste pe baza semnelor clinice si examinarea animalului de catre medical veterinar in cadrul consultului general.

 

Pentru stabilirea diagnosticului sunt utile mai multe investigatii printre care evidentierea microfilariilor in picatura directa de sange sau efectuarea unui test Knott, insa, diagnosticul de certitudine se pune pe baza efectuarii testului serologic Snap4dx. Odata stabilit diagnosticul urmeaza aflarea stadiului bolii prin realizarea examenelor complementare: analize complete de sange (hemoleucograma si examen biochimic), radiografii de torace si examen cardiologic complet.

 

O metoda de preventie foarte simpla si utila o reprezinta deparazitarea externa regulata cu produse corespunzatoare (pipete/zgarzi antiparazitare). Nu neglijati deparazitarile externe in sezoanele reci. Chiar daca par foarte usor de realizat acasa, deparazitarile externe sunt intotdeauna un prilej bun pentru efectuarea unui control de rutina la clinica veterinara. Astfel veti avea siguranta ca aceasta a fost facuta corect.