Lucruri comune din casa care pot face rau animalului tau!

E irezistibil cand cerseste de mancare? Ai grija! Cateodata, chiar si cele mai inofensive (aparent) lucruri pe care animalul tau de companie le mananca ii pot face mai mult rau decat crezi. In cabinetul veterinar se prezinta adesea animale de companie cu o multitudine de afectiuni, posibile reactii la anumite substante toxice despre care stapanii lor nu stiu ca pot produce leziuni.

 

Iata o lista cu produse din cauza carora animalele de companie ajung la spital cel mai des cu intoxicatii:

 

CIOCOLATA: deliciul copiilor din intreaga lume, contine doua substante care au efecte cu potential letal pentru animale: Teobromina si Cafeina (prezente in toate produsele pe baza de cacao). Doza toxica/letala este in functie de concentratie si greutatea animalului. Simptomele pot aparea la interval de 2, pana la 72 ore. Pot fi: voma, diaree, tremuraturi ale membrelor, aritmie sau respiratie greoaie. Daca nu se intervine la timp, intoxicatia cu ciocolata poate fi letala.

 

CEAPA si USTUROIUL: cele doua fac parte din familia de plante Allium. Toate varietatile acestor plante au potential negativ asupra sanatatii animalelor. Sunt toxice si pot distruge celulele rosii, care sunt responsabile in organism cu tot ce inseamna oxigenare si hranire la nivel de tesut sau organ. Consumul de ceapa sau usturoi, chiar si accidental poate conduce la o anemie severa. Simptomele pot fi dintre cele mai variate: letargie, hipersalivatie, cianoza, voma, diaree, lipsa de coordonare sau chiar coma.

 

STRUGURI SI STAFIDE: Consumul de struguri (indiferent de culoare, soi si crestere) sau stafide poate duce la instalarea unei insuficiente renale ce poate duce chiar pana la blocaj renal. Nu toti cainii si pisicile reactioneaza la fel! Doza toxica nu se cunoaste, dar de obicei, cand apar primele semne, distructia la nivel renal este deja instalata si din pacate este ireversibila. La ce simptome trebuie sa fii atent: voma, diaree, urinare anormala, lipsa apetitului pentru mancare, dezhidratare, letargie, halitoza.

 

XYLITOL: indulcitor natural fara zahar pe care il intalnim in mod frecvent in produse precum: bomboane, caramel, pasta de dinti, guma de mestecat, prajituri sau dulciuri in general. La caini si pisici, in doze mici, atrage dupa sine hipoglicemia severa. Daca dozele sunt mai mari sau nu se intervine la timp, poate avea loc o afectare hepatica ce poate varia de la insuficienta pana la necroza hepatica, toate acestea intr-un timp foarte scurt. Ca simptome: voma, letargie, apatie, icter, scaun negru. * DOZA TOXICA ESTE DE NUMAI 0,1g/kg *

 

PRODUSE DE CURATAT: Substantele de curatat acide sau alcaline prezinta cel mai mare risc din cauza proprietatilor lor corozive. Acestea se afla in continutul produselor de uz casnic obisnuite, cum ar fi: detergentii de toaleta, lianti, substante de indepartare a calciului/varului si detergenti de scurgere si indepartarea ruginei.

 

MEDICAMENTE UMANE: Medicamentele uzuale, inclusiv cele cunoscute drept medicamente antiinflamatorii ai nesteroidiane (NSAIDs), de exemplu, Ibuprofen sau Paracetamol pot provoca vatamari grave animalelor atunci cand sunt inghitite. Produc ulcere gastrice si intestinale, precum si insuficienta renala potentiala. Utilizarea NSAIDs umane la caini este periculoasa si nu ar trebui sa fie date niciodata fara consultarea unui medic veterinar.