Despre inimile patrupezilor noștri

 

Sănătatea animalului de companie poate fi pusă în pericol de numeroși factori printre care se pot număra și problemele cardiologice. Un lucru este clar, atenția pe care i-o acorzi patrupedului trebuie însoțită de o monitorizare constantă a stării sale de sănătate. De aceea, este important să cunoști riscurile la care este expus.


 

Informarea corectă în legătură cu bolile patologice la care câinele este predispus este primul pas spre anticiparea și prevenția unei unei probleme de ordin cardiologic. Următorul pas este urmărirea comportamentului acestuia și cunoașterea măsurilor corecte pe care trebuie să le luăm în aceste cazuri sensibile.

 

Anumite rase canine sunt predispuse ereditar la apariția unor probleme cu inima. O cercetare corectă asupra acestor aspecte poate ajuta stăpânul să recunoască simptomele afecțiunii și să reaționeze rapid pentru a stabiliza starea de sănătate a micuțului. Căteva exemple de rase canine care sunt afectate de probleme cardiologice:

 

Boxerul: această rasă de talie medie este afectată de obicei de boala aritmogenă ventriculară. Această boală acționează la nivelul miocardului, peretele muscular al inimii, în care se infiltrează progresiv țesut gras, fibro-adipos. Afectează funcționarea corectă a ventriculelor inimii și poate duce la tahiartmii ventriculare (un ritm de contracție al ventriculelor mai rapid decât este normal) și chiar la moarte subită în cazul subiecților tineri.

 

Dobermanul: este o rasă cunoscută pentru predispunerea la cardiomiopatia dilatativă. Această afecțiune severă are loc la nivelul mușchiului cardiac. Slăbit, lipsit de puterea de a mai pompa corect sângele în organism, acesta se dilată, fapt ce duce la depozitarea cantităților de sânge la nivelul ventriculelor. Pe măsură ce sângele se colectează în cavitățile inimii, aceasta își pierde forma și capacitatea de a mai funcționa corect, riscul major fiind insuficiența cardiacă și decesul.

 

O altă rasă cu predispunere ridicată la boli cardiologice ereditare este Bulldogul francez, afectat de stenoză de valva pulmonară. Este o afecțiune cardiovasculară care are ca efecte îngustarea valvei pulmonare, formându-se astfel un obstacol în calea pompării corecte a sângelui la nivelul ventriculului drep. În general, această boală poate fi dignosticată încă de la naștere și este justificată de dezvoltarea incorectă a inimii fătului în primele luni de sarcină.

 

Și exemplele pot continua pentru o serie destul de vastă de rase canine, însă nu doar afecțiunile cardiologice ereditare pot afecta animalul. Condiția fizică, alimentația defectuasă și lipsa de mișcare sunt elemente care pot duce la apariția problemelor cardiologice la micuții patrupezi. Este important ca părinții acestora să cunoască principalele simptome și să acționeze ca atare.

 

De cele mai multe ori, un câine care se confruntă cu probleme de oridin cardiologic va acuza dificultăți în respirație, oboseală la efort, chiar refuzul de a se deplasa, amețeală, dezechilibrări locomotorii sau tuse înnecăcioasă, creștere în greutate și apatie. Dacă prietenul tău blănos manifestă unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate, următorul pas este vizita la medicul veterinar, fără a mai sta pe gânduri! Timpul este foarte prețios, starea patrupedului fiind pusă sub cronometru, astfel, fiecare zi reprezintă un risc real de deces. Sfatul medicului specialist este singurul care trebuie urmat. Consultarea informațiilor de pe internet, urmarea sfaturilor persoanelor neautorizate și tratamentul după ureche pot agrava starea animalului de companie irecuperabil!

 

Din păcate, aceste cazuri sensibile au nevoie de un tratament constant pe întreg parcursul vieții. De aceea, monitorizarea constantă a medicului veterinar este crucială pentru a ajusta periodic, în funcție de starea clinică a pacientului, dozele medicamentoase administrate sau chiar înlocuirea lor pentru a îmbunătăți nivelul de trai al patrupedului.

 

Cheia evitării situațiilor de criză și momentelor de șoc pentru micuți este consultul preventiv periodic. Dacă animăluțul tău aparține unei rase cu predispunere la boli cardiologice sau manifestă unul dintre simptomele enumerate mai sus, consultul cardiologic complet poate determina gradul de avans al bolii și modul corect de tratare al acesteia. În cadrul unui consult cardiologic complet se examinează tensiunea arterială, se efectuează o electrocardiogramă și o ecografie cardiacă corelate cu examene paraclinice. În cazul în care o boală de acest tip este depistată, medicul veterinar va stabili împreună cu stăpânul un program regulat de vizite la cabinetul medical.

 

Acordă atenția necesară inimii prietenului tău blănos și oferă-i o viață cât mai sănătoasă!