Cum iti ingrijesti cainele?

cum-ingrijesti-cainele

 

INGRIJIREA MEDICALA A CAINILOR

 

Puii de caine in primele saptamani de viata nu au capacitatea de a-si regla temperatura corpului. Pana la 6 saptamani cand aceasta functie este complet dezvoltata este necesar sa mentii o temperatura constanta de 30-32 grade celsius, iar pe parcursul urmatoarelor 3 saptamani aceasta trebui coborata treptat pana la 24 de grade iar umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 55%-60%.

  

Un pui va incepe sa mearga abia dupa aproximativ doua saptamani, tot atunci vor incepe sa isi foloseasca si vazul si auzul.

  

Desi puii incep sa raspunda la stimulii exteriori inca dupa primele trei saptamani, ei nu vor fi capabili sa se orienteze auditiv si vizual decat dupa o luna de la nastere. Functiile vizuale si cele neurologice ajung la maturitate abia dupa 8 saptamani de viata.

  

Ingrijirea medicala in cazul puilor de caine incepe in momentul in care puiul este dus pentru prima data la veterinar la varsta de 6 saptamani sau mai mult.

  

La fiecare vizita medicala se va efectua o examinare fizica completa. Medicul va nota informatii despre conditia generala a animalului, pozitia acestuia, atitudinea si functiile locomotorii. Ulterior ii vor fi masurate temperatura, ritmul cardiac si respirator, si nu in ultimul rand greutatea.

  

Masurarea greutatii este importanta din doua motive: in primul rand greutatea puiului ofera informatii pentru dozarea medicamentelor; iar in al doilea rand este un indicator al ratei de crestere. Greutatea acestuia ar trebui sa creasca constant cu fiecare vizita la veterinar, ceea ce inseamna ca puiul este hranit corespunzator.

  

Sistemul imunitar al puilor de caine este foarte prost dezvoltat, acestia fiind foarte sensibili la virusi. Pentru a compensa acest lucru este recomandat unu program de vaccinare pentru a imuniza puii impotriva diferitelor boli ce pot aparea atat in perioada de crestere cat si dupa maturizare.

  

Programul de vaccinare ar trebui sa inceapa cu o injectie a unui vaccin polivalent la varsta de 6 saptamani si doua rapeluri la 9 si respectiv 12 saptamani.

  

Pui trebuie testati pentru depistarea parazitilor gastrointestinali dupa trei saptamani de viata, iar la urmatoarele vizite pentru vaccinare trebuie analizata o proba de fecale. Este indicat sa li se administreze periodic medicatie impotriva puricilor si a altor paraziti externi.

  

Dupa aceasta varsta sunt recomandate periodic vaccinuri si controale pentru a mentine sanatos animalul tau de companie. Discuta cu medicul obiceiurile animalului, accesul acestuia la alte animale si posibilitatea de calatorie in alte tari, pentru a putea stabili un program de vaccinare special conceput pentru cainele tau.

  

Ca rutina trebuie facut anual un examen coproparazitologic pe toata durata de viata a cainelui pentru a depista din timp prezenta parazitilor intestinali.

  
 

PROGRAM DE INGRIJIRE MEDICALA PENTRU PUII DE CAINE

 

1. prima vizita la veterinar se realizeaza in mod normal la varsta de 6 saptamani

  

-se efectueaza o examinare fizica completa si se inregistreaza greutatea

  

-se verifica existenta parazitilor externi

  

-se analizeaza o proba de fecale pentru depistarea parazitilor intestinali

  

-se fac primele vaccinuri preventive

  

-se recomanda proprietarului o dieta adecvata si un program de ingrijire

  

2. a doua vizita din cadrul programului de ingrijire medicala preventiva se realizeaza la 9 saptamani

  

-se efectueaza o examinare fizica completa si se inregistreaza greutatea

  

-se testeaza pentru paraziti externi

  

-se examineaza o proba de fecale

  

-se face al doilea set de vaccinuri preventive

  

-se modifica dieta daca este nevoie

  

3. a treia vizita la medic se realizeaza la varsta de 12 saptamani

  

-se efectueaza o examinare fizica completa si se inregistreaza greutatea

  

-se testeaza pentru paraziti externi

  

-se examineaza o proba de fecale

  

-se face al treilea set de vaccinuri preventive

  

-se modifica dieta daca este nevoie vizitele ulterioare de monitorizare a starii de sanatate a animalului ar trebui facute anual.

  
 

NUTRITIA CAINILOR

 

Necesitatile nutritionale, alimentatia si ingrijirea medicala a puilor de catel, de la nastere pana in primele 6 luni de viata, sunt substantial diferite pe parcursul etapelor de crestere.

  

Puii nu vor ajunge la dimensiunile determinate de factorii ereditari decat daca vor consuma suficienta hrana, de calitate adecvata.

  

Daca hrana este de proasta calitate, neechilibrata, preparata in casa si bazata pe o singura grupa de alimente, vor aparea adesea probleme intestinale, mai ales in perioada solicitanta de crestere a animalului.

  

Astfel o nutritie corecta este echivalenta cu sanatate si performanta pentru puii de caine pana la varsta de 6 luni.

  

Pe parcursul primelor 2-3 saptamani ale vietii, puii sanatosi ar trebui doar sa manance si sa doarma. Ingrijirea ar trebui sa fie temeinica si activa, fiecare pui ar trebui sa primeasca de la mama suficient lapte.

  

Daca mama este sanatoasa si ingrijita corespunzator, nevoile nutritionale ale puilor ar trebui sa fie acoperite in exclusivitate de ea.

  

Semne ca puiul nu primeste suficient lapte ar trebui sa fie plansul continuu, inactivitatea extrema si incapacitatea de a lua in greutate, un pui ar trebui sa se ingrase cel putin 10% in fiecare zi.

  

Tranzitia de la laptele matern la o dieta de crestere ar trebui sa fie un proces gradual, incepand de la aproximativ 3 saptamani (4 saptamani pantru rasele mici).

  

Totusi administrarea de hrana suplimentara ar trebui inceputa imediat ce puiul da semne ca nu ia in greutate.

  

Pe parcursul tranzitiei catre dieta de crestere, catelului i se poate oferii un amestec de mancare de buna calitate, special destinata perioadei de crestere, impreuna cu apa (o parte mancare uscata cu trei parti apa amestecate in blender pentru obtinerea unei paste omogene).

  

De indata ce acesta mananca fara probleme amestecul, cantitatea de apa trebuie redusa pana la eliminarea totala.

  

Puiul poate fi separat de mama in momentul in care mananca fara probleme si bea o cantitate suficienta de lichide.

  

Majoritate cainilor sunt complet intarcati la varsta de 7-8 saptamani. Intarcarea prematura si separarea puilor de fratii lui, inainte de 6 saptamani, poate duce la malnutritie si probleme de comportament mai tarziu in viata. Din acest motiv, puii nu ar trebui intarcati mai devreme de 6 saptamani si dupa ce a fost stabilit un contact strans cu oamenii.

  

Principalele dificultati in hranirea unui pui in crestere sunt asigurarea unui suport energetic adecvat si a nutrientilor esentiali precum si evitarea unei rate de crestere accelerata. O dieta adecvata perioadei de crestere trebuie sa asigure nutrientii si energia necesara intr-o cantitate care poate fi consumata cu usurinta de pui.

  

Deoarece obiceiurile de alimentatie ale puiului sunt inca in dezvoltare , este important sa il hranesti conform unei diete de crestere, cu hrana de buna calitate, la intervale regulate; si in permanenta sa aiba la dispozitie apa proaspata intr-un vas curat.

  

Hrana trebuie administrata in cantitati care sa corespunda ritmului de crestere specific rasei, dar si in concordanta cu varsta si dimensiunea puiului. In loc sa ii lasi la indemana hrana este indicat sa atribui intervale specifice de hranire. La fiecare masa trebuie sa ii se oferi 15-20 de minute in care sa manance cat doreste iar apoi restul mancarii sa ii fie luat.

  

De la intarcare pana la 4-6 luni (9 luni pentru rasele foarte mari), este bine sa il hranesti de cel putin trei ori pe zi la intervale regulate de timp. Dupa aceasta perioada ar trebui hranit de doua ori pe zi dupa un orar fix.

  

Unele rase mari sau foarte mari (cele ce ajung la o greutate de peste 30 de kilograme la maturitate) au capacitatea genetica de a creste rapid si vor face acest lucru, daca li se va pune la dispozitie mancare care sa depaseasca nevoile de nutrienti si energie. Un ritm de crestere foarte alert nu este compatibil cu o dezvoltare normala a sistemului osos si poate duce la dezvoltarea de boli ale acestuia.

  

Incepand de la intarcare si continuand pana ajung la maturitate , rasele mari si foarte mari ar trebui hranite pentru un ritm moderat de crestere. Acest lucru poate fi obtinut limitand aportul de hrana sau urmand o dieta special destinata raselor mari de caini.

  

PROGRAMARE ONLINE

  

Urgente: 021 9881
Telefon: 037 274 42 14

Email:office@marcovet.ro

 

FORMULAR DE CONTACT

  
[os-widget path=”/marcovet/emailul-t%C4%83u-necesar” of=”marcovet” comments=”false”]