Cele mai frecvente boli osoase de care poti suferi cainii

 

Toti cainii, indiferent de rasa si varsta, pot suferi de boli osoase. Totusi, anumite rase, precum bulldogii francezi si mopsii, au un risc mai mare de dezvoltare a unor malformatii la nivelul oaselor, mai ales in primii doi ani de viata. Displazia de sold si artrita se numara printre cele mai comune boli cu care se confrunta companionii nostri.

 

Displazia de sold

 

 

Displazia de sold este o afectiune ortopedica frecventa, care apare din motive genetice. Rasele cu cel mai mare risc sunt: Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Mastiffs, German Shepherds, Rottweilers (in general cainii de talie mare). Medicii veterinari recomanda o dieta speciala si o supraveghere constanta a greutatii animalului, mai ales in primul an de viata. Cercetarile recente sugereaza ca tipul de dieta, numarul de calorii consumate si rata de crestere a oaselor in timpul perioadei de dezvoltare sunt factori de risc pentru aparitia displaziei de sold.

 

Aceasta apare la nivelul articulatiilor si poate duce la deformari si luxatii. Cainii cu displazie au dificultati in a se ridica si experimenteaza durere la mers. Exista mai multe optiuni de tratament, in functie de gravitatea cazului. Unii pot fi tratati medicamentos, pe cand altii au nevoie de operatie. Displazia POATE fi tratata, dar nu dispare de la sine, de aceea este obligatorie interventia unui medic veterinar

.

 

Durerea apare ca urmare a distrugerii progresive a cartilajului articular. Cu timpul, are loc si o depunere patologica de minerale (osteofitoza), care ingreuneaza si mai mult functiile articulare.

 

Perioada de recuperare este influentata de varsta, rasa si sistemul imunitar al cainelui. Un specialist in fizioterapie iti poate spune cum trebuie sa-ti ingrijesti companionului, semnele la care trebuie sa fii atent, tipul de procedura etc. Trebuie sa tii cont si de faptul ca efectele adverse, pericolele la care este supus cainele atunci cand intra in operatie si evolutia bolii pot influenta recuperarea.

 

De obicei, procedurile aplicate in cazul displaziei de sold sunt urmatoarele: electrostimulare, terapie cu laser, exercitii terapeutice, hidroterapie, masaj terapeutipic si acupunctura.

 

 

Artrita

 

 

Si cainii se confrunta cu artrita, nu doar oamenii. Aceasta boala provoaca inflamarea articulatiilor, fapt care degradeaza treptat gradul de flexibilitate. De obicei apare odata cu varsta, dar poate fi influentata si de alti factori precum infectiile, bolile autoimune, cancerul etc. Efectele pot varia de la simplu disconfort la durere acutata.

 

Atunci cand un caine sufera de artrita, cartilajele se deterioreaza si fluidul sinovial isi pierde din proprietati, reducandu-se astfel mobilitatea si instalandu-se disconfortul.

 

Semnele artritei sunt urmatoarele: schiopatat, durere la mers, o schimbare de personalitate (agresivitate, despresie etc).

 

Un medic veterinar poate ajuta la diagnosticarea artritei si a tipului acesteia. Artrita poate fi uneori cauzata de o boala autoimuna sau de o infectie bacteriana la una dintre incheieturi. Cele mai frecvente locuri in care apare sunt umerii, soldul, coatele, genunchii si gleznele.

 

Cu toate ca este incurabila, artrita poate fi ameliorata. Durerea si disconfortul pot fi reduse cu ajutorul fizioterapiei, tratamentul medicamentos si dietei.