Cele mai comune alergii ale cainilor

Se scarpina mereu? Pare ca nu are stare si este extrem de agitat? Umflaturi si mancarimi? Poate fi o alergie. Alergia este o reactive de hipersensibilitate a sitemului imunitar la un alergen, substanta de natura proteica ce se gaseste in plante, insecte, animale sau hrana. Atunci cand o alergie este prezenta, sistemul imunitar reactioneaza pentru a putea combate cauza care a declansat alergia.

 

Expunerea la alergeni timp de luni sau ani sensibilizeaza sistemul imunitar, pentru ca un contact ulterior al organismului animal cu acelasi alergen sa declanseze o reactie exagerata a mecanismelor de aparare, nicidecum necesara pentru a proteja animalul. Reactiile imune intalnite in mecanismul de aparitie al alergiilor sunt complexe, majoritatea implicand molecule proteice cu statut de allergen si anticorpi, care se vor cupla cu mastocite, un tip de celule intalnite in multe tesuturi din corp. Cand cele 3 elemente se intalnesc, mastocitele elibereaza substante chimice numite histamine, care declanseaza inflamatii locale, insotite de inrosire, umflare si scarpinat.

 

De cele mai multe ori, se intampla ca anticorpii sa actioneze in cazul unei reacții alergice la: saliva insectelor care musca animalul, praful inhalat, polen, proteinele din alimentație, produse de curatenie, sau intr-un singur cuvânt, alergeni. Atunci cand globulele albe din sange (sau leucocitele – celulele sistemului imunitar care au rolul de a proteja organismul de corpuri straine) consideră substantele de mai sus ca fiind periculoare, nu ezita sa atace pentru a proteja organismul.

 

Exista mai multe tipuri de alergii, clasificarile facandu-se in functie de:
-tipul de alergen: alergii la saliva de purice, alergii alimentare-calea prin care alergenul ajunge in contact cu sistemul imunitar: prin aspirare, prin ingestie
(alergie alimentara) sau prin contact cu pielea (dermatita de contact)
-perioada de timp care trece de la contactul cu alergenul si pana la aparitia reactiei alergice:
hipersensibilitate imediata sau socul anafilactic si hipersensibilitate intarziata (cand sunt
necesare multiple expuneri la alergen, timp de luni sau ani)
-semnele clinice: dermatite alergice sau bronsite alergice

 

Asa ca, daca te intrebai ce i-ar putea cauza disconfort si mancarime constanta patrupedului tau, noi venim cu cateva posibile raspunsuri.

 

 1. Alergia la saliva puricilor:

 

Este una dintre cele mai des intalnite alergii in randul patrupezilor. Sensibilitatea animalului la acest alergen poate duce chiar la dezvoltarea unei boli de piele, care se va activa constant, chiar si de la o singura muscatura de purice. Reactiile alergice pot afecta toata pielea animalului, nu doar zona in care a fost muscat. Lunile calduroase de vara sunt cele mai periculoare pentru cainii alergici la astfel de muscaturi, pentru ca vara este un sezon prielnic raspandirii puricilor.

 

Iti poti da seama ca este vorba despre o dermatita cauzata de muscatura unui purice daca animalul tau de companie a intrat intr-o frenezie incontrolabila si se scarpina in zona spatelui, imediat desupra cozii. Pentru a nu cauza disconfort animalului si pentru a nu-i agrava sensibilitatea, deparazitarea externa realizata conform sfaturilor medicului veterinar este o modalitate sigura de preventie.

 

 2. Atopia-alergia provocata prin inhalarea alergenilor:

 

Pentru a intelege mai bine cum se manifesta atopia, ea poate fi usor comparata cu rinita alergica la oameni (stranut excesiv, scurgeri nazale sau ale ochilor, mancarimi ale ochilor sau pielii). Cainii pot reactiona identic cu proprietarii la alergeni din mediul exterior, in special primavara si toamna. Aproximativ 10 – 15% dintre rasele canine sunt alergice la ceva ce respira din mediul inconjurator, ceea ce face atopia una dintre cele mai frecvente alergii in randul cainilor.

 

Sunt cazuri rare in care animalele de companie au ca simptome scurgeri nazale sau ale ochilor, insa cel mai fecvent simptom este mancarimea pielii. Atopia trebuie diagnosticata si tratata de medicul veterinar, mai ales daca este un caz repetitiv. Ceea ce face ca atopia sa fie destul de greu de evitat este contactul constant pe care animalul il are cu factorii alergeni atunci cand este in mediul exterior.

 

3. Alergiile alimentare:

 

Desi nu sunt la fel de frecvente ca alergia la muscaturile puricilor sau atopia, alergiile alimentare pot crea disconfort animalului tau de companie. Factorii care cauzeaza, de cele mai multe ori, acest tip de alergie sunt diverse tipuri de proteine din mancare. Alergia alimentara trebuie diagnosticata de un medic, iar alimentatia prietenului tau blanos trebuie monitorizata constant. Este dificil de determinat care dintre subtanțele care compun mancarea speciala pentru caini poate declansa reactia alergica, aceste produse fiind alcatuite din diferite complexe de substanțe.

 

4.Dermatita de contact:

 

Este un tip de alergie intalnit destul de rar. Se manifestă prin inflamarea zonelor in care animalul a luat contact cu un factor alergen. Blanita animalului de companie este ca un scut de protectie impotriva acestui tip de alergie, insa zonele care sunt mai expuse pot fi afectate.  Burta patrupedului sau labele, cu care intra in permanenta in contact cu solul, sunt principalele zone afectate de simtomele dermatitei de contact.

 

In cazul in care prietenil tau patruped pare ca se confrunta cu una dintre alergiile mai sus mentionate, vizita la medicul veterinar este neaparat necesara pentru un diagnostic corect, determinarea factorului alergen și stabilirea unei tratament corespunzator.