Bolile sezonului transmise prin muscatura de capusa

Intr-un articol precendent ti-am povestit pe larg despre inamicul nostru principal in acest sezon – capusa, iar acum, pentru ca temperaturile au inceput deja sa urce, este timpul sa facem o trecere in revista a bolilor pe care aceasta le poate transmite atat animalului de companie, cat si oamenilor. Este foarte important sa cunoastem riscurile la care suntem expusi si sa punem mai mult accent pe atentie si preventie! Iata cateva boli care pot fi provocate din cauza unei muscaturi de capusa:

 

1. In cap de lista este boala Lyme care poate fi transmisa prin muscatura capusei purtatoare a bacteriei Borrelia burgdorferi. Cainii sunt mult mai expusi la aceasta bacterie decat oamenii, insa sunt mai putin susceptibili sa faca boala. Lyme poate afecta caini de toate varstele, rasele si dimensiunile. Cu cat un caine petrece mai mult timp afara, in zonele in care ar putea lua capuse, cu atat creste riscul de infectare. Capusa trebuie sa stea prinsa de gazda intre 24 si 48 de ore pentru a putea transmite boala, iar simptomele pot sa apara chiar si la un an dupa ce capusa a transmis infectia.

 

Boala Lyme poate afecta diferite organe si sisteme din corp. Cele mai frecvente simptome pe care le-ai putea observa sunt:
• Semne ale insuficientei renale acute (voma, letargie, anorexie, scadere in greutate);
• Durere recurenta de articulatii care dureaza 3-4 zile, uneori insotita de pierderea poftei de mancare si depresie;
• Miscari greoaie sau un mers rigid, dureros – ca si cum ar merge pe ace;
• Articulatii umflate si calde la atingere;
• Dureri musculare ale picioarelor sau chiar in tot corpul;
• Febra, oboseala si ganglionii limfatici umflati.

 

Simptomele bolii Lyme pot aparea si disparea, nu sunt constante, variaza de la caz la caz, in functie de gravitatea infectiei. In cazuri severe, cainii pot suferi de tulburari ale ritmului cardiac, tulburari ale sistemului nervos central sau chiar boli renale. Este recomandat ca in cazul in care ai gasit o capusa pe cainele tau, la 4 saptamani dupa muscatura, sa efectuezi un test rapid Snap 4DX care poate detecta prezenta acestei bacterii in sangele cainelui. Nu este recomandata aceasta testare mai devreme de patru saptamani deoarece poate determina un rezultat fals negativ in cazul in care animalul este infectat, dar inca nu s-au produs suficienti anticorpi.

 

2. Continuam lista cu Ehrlichioza. Ehrlichioza este cauzata de mai multe specii bacteriene din genul Ehrlichia, afectand elementele celulare de la nivelul sangelui, de cele mai multe ori trombocitele, care ajuta in procesul de coagulare a sangelui. Ehrlichioza poate afecta si omul. Studiile experimentale bazate pe evolutia acestei boli au dus la impartirea evolutiei ei in trei faze: o prima faza acuta, a doua subclinica si ultima faza, cea cronica. Cu toate acestea, debutul si durata infectiei nu sunt definite temporal, fiind diferite de la caz la caz, in functie si de severitatea infectiei.

 

Faza acuta a bolii debuteaza dupa o perioada de incubatie de 1 – 3 saptamani. In aceasta faza incipienta principalele simptome sunt: febra, anorexie, pierdere in greutate, scurgeri ale ochilor, anemie, umflarea ganglionilor limfatici, leucopenie (scaderea numarului de celule albe din sange, celule ale sitemului imunitar), cresterea nivelului de imunoglobina in sange si depresie. Faza incipienta a bolii dureaza una sau doua saptamani.

 

Dupa aceasta perioada, de la 2 pana la 4 saptamani, urmeaza faza subclinica. Se dezvolta fara simptome clinice vizibile, insa nivelul de trombocite din sange este in continua scadere, care dureaza de la 40 pana la 120 de zile sau chiar ani, timp in care bacteriile se raspandesc in organism. Animalele imunocompetente (cu un sistem imunitar bun) pot elimina cu succes parazitul in aceasta perioada. Alte animale pot dezvolta asa numita etapa cronica de infectie cu manifestari severe, care pot pune viata in pericol.

 

Faza cronica a bolii se manifesta prin depresie, febra si scadere in greutate. Aceste simptome se agraveaza treptat prin hemoragii retiniere, anemie acuta, sensibilitate cresuta in zona abdomenului. Distrugerea ireversibila a maduvei osoase si scaderea eficientei sistemului imunitar sunt etapele finale ale fazei cronice. Anumite rase canine sunt mult mai predispuse la aceasta boala (un exemplu este rasa ciobanesc german) si animalele mai tinere prezinta un risc ridicat de sensibilitate la aceasta bacterie.

 

3. Anaplasmoza este cauzata de bacteriile Anaplasma. Nu este o boala la fel de severa ca Ehrlichioza, insa simptomatologia este asemanatoare. Pana in prezent, nu s-au raportat decese din cauza acestei boli.

 

Dupa o perioada de incubatie de la 10 pana la 14 zile, apar semnele clinice precum febra foarte ridicata (peste 39 de grade Celsius), anorexie, depresie, letargie, splenomegalie (cresterea splinei, care poate duce la indigestie, dureri abdominale, oboseala nejustificata, hemoragii nazale, ingalbenirea pielii si a ochilor). In unele cazuri se mai inregistreaza si miscari greoaie, simptome respiratorii si gastrointestinale. Desi dezvoltarea unei boli cronice este mai putin probabila in comparatie cu Ehrlichioza, o faza mai severa a Anaplasmozei poate aparea in cazul in care sistemul imunitar al animalului de companie este unul slab.

 

4. Hepatozoonoza canina este cauzata de catre parazitul Hepatozoon Canis. Cele mai multe cazuri prezinta o forma asimptomatica a bolii sau una de intensitate medie. Cazurile severe ale bolii pot pune viata animalului de companie in pericol. De cele mai multe ori, boala se manifesta prin co-infectie cu bacterii care pot produce Ehrlichioza sau Babesioza, iar simptomele clinice sunt variate: febra, pierdere acuta in greutate, letargie, anorexie, mucoase palide asociate cu anemia, durere musculara si imflamarea ganglionilor.

 

In cazurile grave ale bolii, ca simptome predomina febra, anomaliile de mobilitate (rigiditate, pareza membrelor posterioare, incapacitate de coordonare a miscarilor musculare si incapacitate de crestere in cazurile patrupedelor tinere), dureri musculare induse de imflamarea muschilor, atrofie musculara si secretie oculara. Durerea poate fi generala sau localizata in coloana vertebrala lombara (in zona membrelor inferioare) si cervicala (in zona gatului) sau in articulatii.

 

5. Virusul Encefalitei transmis prin muscatura de capusa este o boala virala a sistemului nervos central, care, din pacate, poate afecta si omul.

 

La rasele canine, perioada de incubatie a virusului este cuprinsa intre 7 si 14 zile. Este o boala febrila, cu manifestari neurologice care afecteaza mai multe functii ale organismului si poate genera ataxie (incapacitatea de coordonare a miscarilor musculare), reflexe anormale, convulsii, tremor (agitare ritmica a membrelor), pareza, paralizie si deficiente nervoase craniene, cum ar fi pareza faciala. Semnele neurologice apar progresiv, iar boala poate fi letala.

 

La oameni, perioada de incubatie este cuprinsa intre 3 si 28 de zile. Cursul bolii este adesea asimptomatic. O mare parte dintre cazuri pot manifesta o forma febrila a bolii, asemanatoare cu gripa. Restul cazurilor vor manifesta tulburari neurologice cu forme severe de pareza, acestea fiind inregistrate la persoanele in varsta.

 

6. Hemoplasmoza afecteaza celulele rosii din sange, atat la rasele canine cat si la cele feline. Nu s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri la oameni. Modul in care aceasta boala evolueaza depinde de gradul de infectie al animalului de companie si de starea sistemului sau imunitar.De cele mai multe ori, boala ajunge sa afecteze cronic pacientul in cazul in care acesta are un sistem imunitar slab sau a suferit o operatie de eliminare a splinei. Simptomele clinice acute pot include depresia, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate si febra.

 

Frecventa bolilor prezentate anterior este mai scazuta decat a cazurilor de Babesioza, pentru ca testarea nu se face in mod uzual de catre proprietari, putand exista pacienti asimptomatici. Nu ar trebui sa ignoram nicio muscatura de capusa si sa ne prezentam la medicul veterinar de fiecare data. Testele specifice pentru seria de boli enumerate se pot efectua la Spitalul Marco Vet.

 

Reamintim ca este foarte important sa discuti cu medicul veterinar despre cele mai eficiente metode de preventie. De asemenea, daca ai observat o capusa pe corpul animalului tau de companie sau un comportament ciudat, care include cateva din simptomele de mai sus, vizita la medicul veterinar ii poate salva viata.

 

Programul Spitalului Veterinar Marco Vet.