BABESIOZA – preventia este cheia!

 

Inceputul sezonului cald este unul prielnic pentru paraziti. Capusele se gasesc la orice pas, iar companionii nostri patrupezi sunt predispusi la o multime de afectiuni cauzate de acestea. Una dintre aceste afectiuni este Babesioza, despre care discutam pe larg mai jos.


 

Autor: Dr. Ana Maria Popa

 

Ce este infectia cu Babesia?

 

Infectia cu Babesia (sau Babesioza) face referire la o infectie cu un parazit protozoar din specia Babesia transmis prin intermediul muscaturii de capusa. Merozoitii sau piroplasmele sunt stadiul in care Babesia patrunde in celulele rosii ale sangelui mamiferelor, cauzand anemie. Speciile de Babesia se regasesc in toata lumea.  Babesioza reprezinta un adevarat pericol pentru caini mai ales, la animalele foarte tinere sau in varsta, carora le pune in pericol viata.

 

Cum poate un caine contracta Babesia?

 

Babesioza este transmisa prin intermediul muscaturii de capusa. In unele situatii s-au raportat cazuri transmise prin muscatura unui caine infectat, cu leziuni sau abraziuni la nivel oral. Acest lucru s-a raportat mai ales la terrieri.  Studii recente demonstreaza ca Babesia se poate transmite transplacentar (la fetii nenascuti din uter). Cainii se mai pot infecta prin transfuzii de sange infectat.  Cainii care stau in comunitati sunt, de asemenea, mai predispusi la infectii.

Babesia este un parazit care se localizeaza la nivelul glandelor salivare ale capusei. In momentul in care capusa se urca pe animal, cauta un loc in care exista vascularizatie sangvina aproape de bariera cutanata, astfel incat hranirea cu sange sa se poata realiza usor. Capusa incepe procesul de hranire, iar dupa o anumita perioada (de obicei intre 12 si 24 de ore) incepe sa elimine saliva contaminata cu paraziti, care are proprietati anticoagulante si o ajuta la hranire. Odata ajunsi in circulatia sangvina, parazitii in stadiul de merozoiti sau piroplasme patrund in hematii si determina distrugerea acestora.

 

Care sunt semnele clinice?

 

Cainii infectati cu Babesioza pot prezenta o plaja larga de simptome, variind in severitate – de la soc sistemic cu colaps acut, pana la soc hemolitic sau progresie lenta, cronica, cu simptomatologie stearsa. Cainii prezinta de obicei forma acuta, severa, care se caracterizeaza prin urina inchisa la culoare, mucoase aparente ischemice sau icterice, febra, letargie, slabire, depresie, limfadenopatie si splina marita in volum. Hematologia si testele de urina pot demonstra anemie, trombocitopenie, hipoalbuminemie si bilirubinurie.

 

Cum se pune diagnosticul de Babesioza?

 

Cel mai adesea, in urma analizelor de sange si de urina, se realizeaza un test rapid de laborator (frotiu sangvin pentru evidentierea hemoparazitilor). In cazul in care acesta este neconcludent, se poate recurge la testare PCR.

 

Cum se trateaza Babesioza?

 

Protocolul terapeutic poate varia in functie de specia de Babesia intalnita, insa principiile de baza sunt reprezentate de reechilibrare hidroelectrolitica, mentinerea temperaturii in limite fiziologice, mentinerea functiei hepatice si renale, hemotransfuzie in cazul hemolizei severe, si administrarea unui antiparazitic de tip imidocarb diproprionat sau combinatie de antibiotic – in functie de specie.

 

Care este prognosticul unui caine diagnosticat cu Babesia?

 

Proprietarii trebuie sa inteleaga ca sunt multi cani care trec prin Babesioza aparent fara probleme, dar raman infectati subclinic. In cele mai multe cazuri, doctorii sunt rezervati in prognosticul aninalelor diagnosticate cu Babesioza, pentru ca situatiile pot fi foarte grave.

 

Oamenii pot face Babesioza?

 

Da, oamenii pot face Babesioza. Cea mai comuna specie transmisa la oameni este Babesia microti.

 

Preventia babesiozei

 

Preventia expunerii la capusele purtatoare de Babesia este cea mai buna modalitate de protejare impotriva babesiozei. Verificati-va cainele zilnic, controlati-l de capuse si indepartati-le cat mai repede posibil.

Produsele care va pot ajuta sa faceti asta exista sub mai multe forme de administrare – comprimate orale, pipete, zgarzi antiparazitare. impreuna cu  medicul veterinar, asigurati-va ca alegeti cea mai buna optiune pentru companionul dumneavoastra. Tundeti iarba si plantele din curte cat mai des, iar in zonele unde capusele sunt endemice, se recomanda tratarea cu produse antiparazitare a curtii si a zonelor adiacente.