Afectiunile neurologice la animale

Care sunt afectiunile neurologice cel mai des intalnite la animale? Cand apar? Cum se manifesta? Cat de periculoase sunt? Este important sa recunosti semnele, problemele cel mai des intalnite si rezolvarile cand vine vorba de sanatatea animalului tau de companie. In randurile de mai jos vom dezbate cele mai importante aspecte care tin de afectiunile neurologice ale patrupezilor:

 

1. Cum ne dam seama ca ceva este in neregula?

 

De obicei manifestarile pe partea neurologica de la nivelul encefalului sunt usor de observat, datorita simptomatologiei care de cele mai multe ori este dramatica (crize, mentinerea capului intr-o pozitie inclinata, tremuraturi, mers in cerc). La nivelul maduvei spinarii, semnele sunt diferite (pareze, paralizii, paraplegii, pierderea sensibilitatii la nivelul membrelor afectate, instabilitate in mers, lipsa controlului vezicii urinare).

 

2. Cele mai intalnite probleme neurologice la animale?

 

Trebuie sa incepem prin a stabili faptul ca afectiunile neurologice la animale apar la doua niveluri: sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. Cele mai frecvente afectiuni neurologice intalnite la animalele de companie apar la nivelul sistemului nervos central – encefal si maduva spinarii. In practica, la nivelul encefalului intalnim cazuri care se prezinta cu crize de tip epileptiform (cauza acestor manifestari fiind diversa), accidente vasculare, sindrom cohleo-vestibular, iar de la nivelul maduvei spinarii apar probleme pe parte de locomotie (compresiuni medulare, leziuni complete sau partiale ale maduvei spinarii).

 

Cele mai intalnite probleme ereditare la animalele de companie sunt reprezentate de epilepsia idiopatica (rasele cu predispozitie sunt: Beagle, Setter Irlandez, Husky Siberian, Labrador Retriever, Golden Retriever, Ciobanesc German), sindromul vestibular congenital (Ciobanesc German, Cocker Spaniel, Pinscher), malformatii vertebrale congenitale (hemivertebre, vertebre in bloc, vertebre fluture – Bulldog, Pug, Boston Terrier), myastenia gravis (Terrier Rusesc), anacuzie (Dalmatian, Boston Terrier, Setter Englez).

 

3. Cum se rezolva? Care sunt pasii?

De cele mai multe ori, pentru a obtine un diagnostic cert, este necesar un consult de specialitate, pentru a stabili originea afectiunii suspicionate, coroborat cu investigatii paraclinice (parazitologice, toxicologice, hematologice, biopsii), si, cel mai important, partea imagistica – CT sau RMN. In functie de diagnostic se poate institui un protocol terapeutic.

 

4. Ce recomandam?

 

In special in cazul raselor cu predispozitie genetica se recomanda o consultatie neurologica periodica. Odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa atingerea varstei de 5 ani, este recomandat un control ce vizeaza evaluarea integritatii maduvei spinarii, mai ales la cainii cu probleme de greutate – supraponderabilitate, si la rase medii si mijlocii. Pentru pacientii geriatrici (peste 7 ani), se recomanda un control mai amanuntit si instituirea unui management terapeutic ce vizeaza mentinerea si intretinerea integritatii functiei nervoase.