Abecedarul Toxoplasmozei la pisici: tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Dupa ce am pus sub lupa o parte dintre cele mai frecvente si complicate boli canine (Babesioza, Dirofilarioza și Parvoviroza) este timpul sa vorbim si despre bolile si despre cele feline.

 

In cap de lista este Toxoplasmoza, iar cu aceasta ocazie tratam si riscul real pentru sanatatea ta, in calitate de parinte al unei pisici bolnave – Toxoplasmoza este una dintre cele mai intalnite zooneze – boli cu posibilitatea de transmitere de la animal la om – desi transmiterea directa de la pisica la stapan este rara.

 

Dar le luam pe rand si incepem cu inceputul!

 

Ce este Toxoplasmoza?

 

Toxoplasma gondii, un parazit unicelular, este „vinovatul” care provoaca boala ce ii poarta numele. Ciclul de viata al parazitului este unul destul de complex, de aceea regasim in schema lui doua tipuri de gazde: definitive sau intermediare. Poate afecta aproape toate organismele cu sange cald, inclusiv oamenii, insa de-a lungul timpului a dezvoltat o sensibilitate pentru pisici, acestea fiind gazdele perfecte si singurele definitive. Specificam aici ca desi parazitul are o rata de raspandire destul de crescuta, el produce rar boala clinica la pisici sau la alte specii.

 

Organismul pisicii salbatice sau domestice este mediul perfect in care Toxoplasma gondii poate produce oochisti (oua). Refacem traseul infestarii unei pisici pentru a prezenta complet modul in care actioneaza parazitul odata patruns in organismul gazda al pisicii.

 

Se porneste de la ingerarea unei prazi infestate, sau carne cruda infestata, sau contactul cu fecalele unui animal deja infestat. Dupa acest proces, parazitul ajunge in peretele intestinului subtire unde incepe procesul de reproducere, eliberand oochisti – acesta este ciclul de infectie intestinal. Oochistii sunt la randul lor eliminati prin fecale.

 

Daca se afla la prima infestare cu Toxoplasma gondii, pisica va elimina oochistii prin fecale la un interval de timp de 3-10 zile de la infestare si vor continua acest proces inca 10 -14 zile, timp in care producerea de oochisti continua constant in intestinul subtire, chiar daca parte dintre ei sunt eliminati. Oochistii sunt foarte rezistenti, supravietuind in mediul extern pana la 1 an de zile.

 

Pe langa aceasta forma de infestare, mai exista si posibilitatea ca Toxoplasmele gondii eliberate in organismul sa penetreze peretele intestinului subtire iar reproducerea sa se produca acolo, astfel rezultatul procesului nu vor mai fi oochisti, ci trachizoiti. Spre deosebire de oochisti care se elimina din organism, trachizoitii parcurg un drum mai lung, ajungand si in alte regiuni si organe – acesta este ciclul de infectie extraintestinal.

 

Gazdele intermediare ale parazitului – alte animale, dar si oamenii – pot fi infectate, dar organismul lor nu va fi un mediul prielnic pentru producerea de oochisturi.

 

Cum afectează Toxoplasmoza organismul pisicii: Simptome

 

De cele mai multe ori se inregistreaza cazuri care nu au nicio simptomatologie, sistemul imunitar jucand un rol extrem de important. Manifestarea simptomatica a bolii incepe in momentul in care sistemul imunitar al pisicii nu este suficient de puternic incat sa opreasca migrarea trachizoizilor in organism, cel mai frecvent in cazul pisicilor imunosupresate: puii de pisică, pisicile care suferă de leucemie (FELV) sau cele suferinde de infectia cu virusul immunodeficientei feline (FIV).

 

Simtomele generale ale bolii sunt:

 

– Letargie
– Febra
– Pierdere in greutate
– Slabiciune musculara
– Varsaturi
– Diaree
– Dureri abdominale
– Icter
– Pierderea poftei de mancare.

 

In functie de tipul de infectie, acuta sau cronica, pisica poate prezenta o simptomatologie diferita, influentata si de localizarea parazitului in organism. Cele mai complexe manifestari ale bolii se inregistreaza cand aceasta afecteaza sistemul nervos central al animalului de companie. Simtomele pot fi:

 

– Afectiuni ale retinei / camerei interioare a ochiului chiar si dimesiuni anormale ale pupilei;
– Orbire;
– Durere la atingerea ochiului;
– Perceperea tulburata a luminii;
– Tremurari ale urechilor;
– Schimbari de personalitate;
– Convulsii;
– Dificultati la mestecarea hranei si inghitirea ei;
– Pierderea controlului urinarii si defecarii.

 

Cum se poate diagnostica Toxoplasmonza?

 

Testele de laborator, semnele clinice si anamneza (totalitatea informatiilor obtinute de catre medicul specialit veterinat de la insotitorii pacientului pentru a putea stabilii diagnosticarea) sunt principalele moduri prin care boala poate fi depistata. Prin intermediul testelor de laborator se poate masura nivelul anticorpilor IgG si IgM din sange fata de boala.

 

Astfel de aici se poate deduce ca prezenta semnificativa a anticorpilor IgG in sangele unei pisici sanatoase sugereaza ca aceasta a fost infestata, a dezvoltat imunitate iar eliminarea oochisturilor nu se mai produce, in timp ce prezenta anticorpilor IgM demonstreaza ca infectia este activa in organism.

 

Prezenta oochisturilor in fecale nu este un indice suficient de puternic in diagnosticarea certa a bolii.

 

Tratamentul impotriva Toxoplasmozei:

 

Incepem aceasta rubrica prin a trage un semnal de alarma si anuntam ca nu exista inca un vaccin impotriva bolii. Preventia este cheia pentru a mentine sanatatea animalului de companie intacta. Din fericire, cele mai multe cazuri suferinde de aceasta boala se pot vindeca prin tratament. Principalul scop al tratamentului este stoparea procesului de producer a oochisturilor sau trachizoizilor, urmat fiind de tratarea simptomatologiei fiecarui caz in parte. Este foarte important ca tratamentul sa fie pornit imediat dupa diagnosticare si continuat pana la disparitia semnelor clinice ale bolii.

 

In unele cazuri cu o manifestare mai violenta este necesara internarea animalului de companie pentru administrarea de fluide intravenos.

 

Cum poți prevenii infectarea pisici?

 

Igiena si atentia la alimentatia animalului de companie sunt cele mai importante:

 

– Trebuie sa te asiguri ca litiera pisii este curatata zilnic. Este foarte important acest aspect – parazitul devine infectios intr-un interval de 1 – 5 zile de la eliminarea prin fecale;
– Menținerea animalului de companie in casa pe cat de mult posibil pentru a reduce posibilitatea de a lua contact cu alte organisme / fecale infecate;
– Mare atentie la adoptia pisicilor fara stapan, in special daca mai ai una deja acasa. Pisica adoptata trebuie intotdeauna dusa la medicul specialist veterinar pentru un consult amanuntit si vaccinuri;
– Ai grija la alimentatia pisicii. Hraneste-o doar cu alimentele speciale, hrana conservata, umeda si uscata. Nu ii oferi alimente care nu sunt bine preparate termic.

 

Ca sa distrugem niste mituri:

 

Daca ai o pisica nu inseamna ca te vei infecta obligatoriu cu Toxoplasma gondii. Contactul cu pisica, muscaturile sau zgarieturile nu sunt modalitati de transmitere a virusului! In general, pisicile tinute in casa sunt mai puțin predispuse la infectia cu acest parazit, neavand libertatea de a vana sau consuma carne cruda.

 

Poti lua contact mult mai usor cu parazitul prin:

 

– Consumul de carne contaminata cruda sau nepregatita termic corespunzator;
– Consumul de apa contaminata;
– Consumul de fructe si legume de gradina nespalate;
– Transmiterea de la mama la copil, in timpul sarcinii.

 

În cazul infectiei cu Toxoplasma gondii, in categoriile de risc se inscriu in special femeile insarcinate si persoanele imunosupresate.

 

In cazul femeilor gravide infectate cu virusul Toxoplasma gondii, acesta se transmite si la copil in timpul sarcinii, chiar daca mama nu manifesta semne ale bolii. In schimb, dezvoltarea intrauterina a copilului poate fi puternic afectata de numeroase complicatii si anomalii, existand chiar si posibilitatea unui avort spontan.

 

De asemenea, persoanele imunosupresate sunt susceptibile la infectie. In cazul lor, boala aduce numeroase complicatii si manifestari violente. Masurile suplimentare de preventie si o atentie sporita sunt strict necesare.