10 temeri si fobii ale cainilor

 

Majoritate cainilor sufera de mici frici sau fobii care pot avea o varietate de cauze: lipsa unei socializari timpurii, o experienta din trecut cu un efect negativ asupra psihicului micutului, iar multe dintre ele pot fi pur si simplu genetice. Cand patrupedul experimenteaza o stare de panica ce are ca sursa o fobie aceasta isi exprima frica prin tremur, neliniste, salivare si latrat excesiv, comportament haotic, distructiv chiar in unele cazuri, sau chiar agresivitate ca mecanism de aparare in fata primejdiei.

 

Ai observat acest comportament ocazional la companionul tau? Ai reusit sa descoperi cauza lui sau elementele din mediul inconjurator care il pot declansa? Am creat o lista cu 10 cele mai frecvente temeri si fobii ale cainilor pentru a te ajuta sa descoperi mai usor sursa temerilor lui si sa il poti ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente tensionate.
 

1. Frica de tunet:

 

Este una dintre cele mai intalnite fobii in randul patrupezilor. Se manifesta cu o intensitate diferita de la animal la animal. In cazurile in care aceasta fobie este una usoara cainele tremura, urechile lui vor fi pleostite si coadita va fi ascunsa pentru siguranta maxima pe intreaga durata a furtunii. In cazurile in care fobia este una severa, animalul poate avea un comportament mult mai haotic. Se va ascunde, va deveni distructiv, sau isi va pierde controlul asupra instinctelor sale si asupra vezici urinare. Cainii pot simti apropierea unei frutuni cu mult inaintea noastra. O explicatie din punct de vedere stiintific al acestei abilitati a cainilor este modul in care acestia simt presiunea atmosferica spre deosebire de noi. De aceea, comportamentul fricos isi poate face aparitia cu minute bune inainte de inceperea furtunii.
Cainii care sufera de aceasta fobie pot fi afectati si de alte tipuri de zgomote puternice precum artificii, muzica la un volum inalt, camioane care trec pe strada etc.

 

2. Frica de artificii:

 

O alta fobie comuna in randul animalelor este cea de artificii, asemanatoare cu cea legata de tunete. Desi sunt un eveniment destul de rar, de care te bucuri, animalul tau de companie poate fi total la polul opus. Sunetele puternice, imprevizibile, insotite de afisarile usoare ale artificiilor pot avea acelasi afect asupra cainilor ca in cazul fobiei de tunete. Mare atentie insa, daca ai decis sa iei companionul cu tine la un astfel de eveniment. Frica lui poate fi atat de intensa inca socul sperieturii ii poate crea o stare de panica, poate fugi si se poate pierde. Pentru unii caini, obisnuirea lor graduala cu focurile de artificii poate ajuta la eliminarea fobiei. Insa aceasta reteta nu se aplica in toate cazurile. Exista posibilitatea ca animalele care au o fobie severa de artificii sa sufere de anxietate. Un consult medical este necesar in acest caz pentru a putea oferi acestuia un tratament corespunzator.

 

3. Frica de fi lasat singur:

 

Teama de a fi lasat singru acasa este denumita anxietate de separare. Cainii care sufera de acest tip de anxietate tind sa aiba un comportament distructiv imediat ce stapanul a parasit casa: latrat excesiv, distrugerea obiectelor din casa sau chiar autoaccidentarea animalului in timpul unei stari de panica severe. Aceasta fobie poate fi tratata lent prin schimbari in comportamentul tau. Obisnuieste sa ai un comportament degajat si sa distragi atentia companionului in momentul in care vrei sa pleci. Este un proces gradual de desensibilizare la care animalul poare raspunde pozitiv in timp. Daca acest pas nu functioneaza este important sa lasi animalul in compania persoanelor de incredere atat pentru linistea ta cat si pentru siguranta micutului.
In cazul in care este vorba despre o plecare pe o perioada mai indelungata de timp, un concediu sau o vacanta prelungita, animalul trebuie supervizat constant. Daca lasarea lui in compania familiei sau prietenilor nu este o optiune, poti apela cu incredere la serviciile unei pensiuni canine.

 

4. Frica de veterinar:

 

Pentru multi stapani, aceasta frica este deja foarte bine cunoscuta. Prima expunere a animalului de companie la un consult veterinar presupune un loc nou, oameni noi cu care cainele va intra in contact si de care va fi manipulat fara ca acesta sa dezvolte o relatie de increde, precum si mirosuri ciudate pentru el. Frica de medicul veterinar poate fi usor inteleasa, implicand numeroase elemente de contact care nu sunt in zona de confort a animalului.
Aceasta fobie poate fi trata prin vizitele regulate la cabinetul veterinar, nu neaparat pentru un consult, ci ca animalul sa se obisnuiasca mult mai usor cu locul si oamenii. Un medic veterinar bun va sti intotdeauna cum sa abordeze si sa gestioneze un caine cu o fobie de consultul veterinar.

 

5. Frica de a merge cu masina:

 

Poate fi cauzata de expunerea minimala la calatoritul cu masina a animalului de companie, a raului de miscare, sau din cauza faptului ca acesta asociaza acest drumul parcurs cu unul la medicul veterinar sau la un adapost pentru animale (traume din trecutul lui). Este posibil ca micutul sa poata depasi aceasta teama daca ii oferi recompense in timpul mersului cu masina si ii acorzi toata atentia de care are nevoie. Asigura-te ca destinatia va fi una fericita pentru el.

 

6. Frica de a urca si de a cobori scarile:

 

Multi stapani de animale de companie nu isi dau seama ca acestea au o frica de a cobori si urca scarile. In momentul in care micutul se opreste brusc si refuza primele incercari de a urca / cobori, atunci lucrurile sunt clare. Aceasta frica este cauzata de lispa de expunere timpurie a cainelui la toate elementele din mediul inconjurator, afectandu-i, mai tarziu in viata, abilitatile de a reactiona si interactiona cu ele, chiar si de a socializa cu alte animale. Aceasta frica poate fi depasita prin exercitiu constant si multa incurajare din partea ta. Poti transforma aceasta provocare pentru micut intr-un joc distractiv cu recompense.

 

7. Frica de barbati:

 

Te poate surprinde, dar este un caz cat se poate de posibil. Aceasta teama poate rezulta in urma unor traumatisme la care animalul a fost supus in trecut sau lipsei de socializare inca din stadiul de pui. Vocea mai groasa, statura mai mare sau chiar parul facial il pot face pe micut sa reactioneze cu reticenta sau chiar agresiv in cazul unei intalniri cu un barbat. Pentru a depasi aceasta fobie este necesara o obisnuire treptata animalului cu astfel de intalniri, iar tu va trebui sa gestionezi cu mare atentie situatia pentru a evita posibilele situatii conflictuale.

 

8. Frica de straini:

 

Frica de barbati este un caz izolat, frica de straini implica o schimbare comportamentala radicala a animalului in momentul in care o persoana noua intra in mediul sau. Aceasta frica este greu de gestionat si de depasit pentru ca este aproape imposibil sa iti obisnuiesti companionul sa accepte orice persoana straina lui. Este foarte important sa lasi animalul sa socializeze controlat, putin cate putin, cu oamenii din jur, fara sa il fortezi.

 

9. Frica de copii:

 

Oricat de dragalasi si adorabil ar fi, in viziunea unui caine, copiii pot fi mici mostri care doresc sa ii atace. La fel ca in cazurile fricii de barbati sau de straini in general, frica de copii se justifica prin lipsa socializarii corecte a animalului de la varste fragede. Toate aceste probleme comportamentale pot fi corectate si frica animalului poate fi diminuata cu ajutorul unor sesiuni de dresaj. Dresajul poate ajuta la o mai buna socializare a animalului si il pot determina sa isi canalizeze si controloze mult mai bine instinctele in preajma sursei fobiei, fie ea legata de straini, barbati sau copii.

 

10. Frica de obiecte:

 

Multi caini dezvolta o teama de anumite obiecte: aspirator, masina de spalat, jucariile copiilor, decoratiuni de Craciun, echipamente de constructii si multe altele. Simpla mutare sau ascundere a obiectelor care activeaza starea de panica a micutului poate fi solutia in unele cazuri. Dar daca fobia este severa, caz destul de rar intalnit, aceasta poate provoca anxietate, cainele poate recunoaste locul in care obiectul respectiv a fost, iar frica se poate reactiva. Este nevoie de multa rabdare din partea ta pentru a obisnui animalul sa inteleaga lipsa pericolului. Daca poti gasi o modalitate inventiva de a face obiectul distractiv pentru companionul tău, este perfect.